سفرنامه منبعی پرارزش است که تاریخ و وقایع مهم را از پشت صفحات تقویم برای ما نمایان میکند. این امر دریچهای تازه به سوی شناخت فرهنگ، آداب و رسوم انسانهایی باز میکند که دیگر هیچ نشانی در کوچه، پس کوچههای شهرها از آنان نیست.
سفرنامهها به هر نیتی که نوشته شده باشند، اطلاعات فراوان و ارزشمندی درباره جغرافیا، تاریخ و آداب و رسوم مناطق و نواحی گوناگون به دست میدهند. هرچند معمولا این سفرها به صورت کوتاهمدت انجام میشده است و البته از آن هم مهمتر آنکه سیاحان معمولا با قشری خاص و از طبقهای ممتاز، ارتباط برقرار میکردهاند.
رسول گلپایگانی، پژوهشگر و فعال فرهنگی در استان سمنان، از زمره کسانی است که در حوزه گردآوری و تدوین سفرنامهها، دستی بر آتش دارد. وی چندین جلد سفرنامه سیاحان خارجی را که از ایران دیدن کردهاند، مورد مطالعه قرار داده و مواردی را که در آنها نشانی از سمنان و سایر شهرهای این استان آمده، در کتابی با عنوان «استان سمنان در سفرنامه سیاحان خارجی» گردآوری کرده است.
در این کتاب ۱۵۲ صفحهای، استان سمنان از دیدگاه سیاحانی که از این منطقه کویری عبور کردهاند، مورد واکاوی قرار گرفته است؛ استان سمنان بهجهت شرایط اقلیمی خاصی که داشته همواره منطقهای در گذر سیاحان بوده است. بههمین دلیل در موارد معدودی، سیاح، تنها به قصد سفر به این استان پا در رکاب برده است. در این میان «آرتور کریستنسن» نمونهای بارز است که برای تهیه یادداشتهایی از گویش سمنانی بهصورت ویژه به این منطقه سفر کرده است.
این نویسنده برای نگارش کتاب خود چندین جلد سفرنامه سیاحان خارجی را که از ایران دیدن کردهاند، مورد مطالعه و مداقه قرار داده و مواردی که در آنها نشانی از سمنان و سایر شهرهای این استان یافت شده است، یادداشت کرده و مورد تحلیل قرار داده است. به صورتی که نخست سفرنامههای انتخاب شده بر اساس زمان نوشته شدن آنها، از دورترین زمان به این سو، منظم شده و سپس اطلاعاتی در مورد سیاحان مورد نظر ارائه شده است.
«سفرنامه ابودلف در ایران»، «سفرنامه کلاویخو»، «سفر زمستانی»، «سفرنامه ترکستان و ایران»، «سفرنامه خراسان»، «سیاحت درویش دروغین»، «هانری رنه آلمانی»، «کویرهای ایران»، «زیر آفتاب سوزان ایران»، «ایران و قضیه ایران» و «گویش سمنانی و فراسوی دریای خزر» عنوانهای اصلی کتاب «استان سمنان در سفرنامههای سیاحان خارجی» را تشکیل میدهند.