ویلیام شوکراس در کتاب آخرین سفر شاه: سرنوشت یک متحد آمریکا، با بیانی شیوا سرگذشت شاه سابق و سپس جریان سقوط رژیم شاهنشاهی و استقرار جمهوری اسلامی را به تصویر میکشد. این کتاب که در سال 1387 عنوان اثر برگزیده را به خود اختصاص داد، سرگذشتی از یک سفر تاریخی است؛ سفری که در آن با دوران قبل از انقلاب اسلامی آشنا خواهید شد و میتوانید قضاوتی صحیح در مورد تاریخ پهلوی و زمان حال داشته باشید.
این کتاب ماجراى آخرین سفر شاه به سمت تبعید و مرگ است؛ ویلیام شوکراس او را در این سفر قدم به قدم تعقیب میکند، از ناتواناییهایش در سقوط رژیم شاهنشاهی گرفته تا مرگ او در اثر بیماری سرطان را شرح میدهد.
ویلیام شوکراس به توصیف بحران گروگانگیری و مراحل مختلف سفر شاه در مصر، باهاما، آمریکا، مکزیک و مراکش میپردازد. همچنین در لابهلای این داستانهای دردناک، نشست شاه به تخت طاووس، فساد کارکنانش در دربار را که همگی چابلوس بودند، غرور و دیکتاتوری او را در سالهاى انقلاب سفید، زیادهرویهایش را در سالهاى شکوفایى بازار نفت و حکومت خونین ساواک شرح میدهد.
کتاب آخرین سفر شاه: سرنوشت یک متحد آمریکا (The Shah’s last Ride The Fate of an Ally) یکى از بهترین و مستندترین آثاری است که تا به الان درباره مسائل سالهاى آخر رژیم شاه، اتفاقات دوره انقلاب اسلامى، چگونگی زندگى شاه در دوران تبعید، اتفاقات بیماری او، جنجال معالجهاش توسط پزشکان گوناگون و چگونگى مرگ وى به نگارش درآمده است.
شوکراس با زبانی طنز اما تلخ اقدامات و فعالیتهای شاه و درباریان را به تصویر میکشد. او با نشان دادن فضای جامعه ایران در سالهای قبل از انقلاب عواملی مانند افزایش بهای نفت تا بشکهای 12 دلار، روابط فسادانگیز وابستگان دربار با دلالان شرکتهای خارجی، رشوهخواریها و… را نقش اساسی در هدایت کردن شاه به سمت شکست میداند. با اینکه شاه در زمانیکه از ایران فرار میکرد با مجموعهای از تعریفها و تمجیدهای توخالی مواجه شد اما هیچ یک از دوستان انگلیسی، سوئیسی، آلمانی و اتریشی او حاضر به پذیرفتن او در خاکشان نشدند.
کتاب آخرین سفر شاه که در سال 1387 برگزیده شد، سرگذشت یک سفر تاریخی است؛ سفری که در آن با دوران قبل از انقلاب اسلامی آشنا خواهید شد و میتوانید قضاوتی صحیح درمورد تاریخ پهلوی و الان داشته باشید.