سفرنامه دوره: معاصر/
به مقصد: عربستان/
دسته بندی محتوایی: حج//
این سفرنامه شرحی است از آنچه نویسنده در سفرحج تمتع و مدینه تجربه کرده است. نویسنده در این کتاب توضیح میدهد که چطور این سفر با باقی سفرها و چطور این مکان با باقی مکانها برای او تفاوت داشته است.
حج، تنها یک سفر نیست. هرچقدر هم که این سفر را با ویژگیهایی منحصربهفرد از دیگر سفرها متمایز کنیم، باز هم آن را تقلیلگرایانه توصیف کردهایم. احمد محمدعلی خاکی در کتاب سفرنامهی عشق ضمن روایت تجربهی خود از زیارت خانهی خدا، تلاش میکند تا همین موضوع را بیان کند. سفر حج برای مسلمانان بیش از یک مسافرت و سِیر است. زیارت خانهی خدا یکی از آداب اصلی و اساسی مسلمان بودن است که برای هر مسلمان بالغی واجب است حداقل یکبار آن را به انجام برساند. در دین اسلام تأکید بسیاری بر این سفر شده و نشان داده شده که چقدر بهتمامی شئون فرهنگی و دینی مسلمانان پیوند خورده است. شاید بشود گفت سفر حج مهمترین زمانی است که میان مسلمانان پیوندی هویتی و عمیق ایجاد میشود. در واقع، سفر حج آوردگاهی برای پیوند عمیق بین همهی مسلمانان، جدا از همهی اختلافات است. در این زمان مسلمانان با یکدیگر یکی شده و در برابر خدای یکتا تسلیم میشوند. نویسندهی کتاب سفرنامهی عشق عنوان میکند که در سفر حج خود را بیشتر از همیشه به خداوند نزدیک احساس کرده است.
گفتنی است که این سنت از زمان حضرت ابراهیم وجود داشته است و قرابت بسیاری از لحاظ نحوهی برگزاری مناسک بین پیروان ابراهیم و مسلمانان وجود دارد. پس از فتح بزرگ مکه توسط مسلمانان، پیامبر اسلام بتها را شکست، خانهی خدا را از آنها خالی کرد و بار دیگر دستور به برگزاری آئینی اصل به مسلمانان داد. احمد محمدعلی خاکی در کتاب سفرنامهی عشق به این موضوع اشاره میکند که تمامی آداب را چگونه انجام داده و چه تأثیری در او گذاشته است. او عقیده دارد که در سرزمین حج میتوان حضور معبود را احساس کرد و خود را از تمامی وابستگیهای دنیا جدا یافت. نویسنده با بیان تجربیاتش سعی دارد تا به مخاطب خاطرنشان کند که باید از تمامی لحظات و موقعیتها استفاده کند و به خالق خود نزدیکتر شود.
نویسنده در کتاب سفرنامهی عشق دربارهی سفر خود به مدینه و قدم گذاشتن در مسجدالنبی هم توضیحاتی میدهد. این مسجد در کنار مسجدالحرام، مسجدالاقصی و مسجد کوفه از مهمترین مساجد مسلمانان است. علاوه بر آن، حرم پیامبر اسلام نیز سبب شده است تا هر مسلمانی به قصد زیارت به این مکان قدم بگذارد. احمد محمدعلی خاکی توضیح میدهد که چطور هر قدم در این راهها ارزشی معنوی برایش داشته است.