«سفر آمریکا»؛ جلال آل احمد

«سفر آمریکا»؛ جلال آل احمد

«سفر آمریکا»؛ جلال آل احمد

کتاب سفر آمریکا واپسین سفرنامه جلال آل احمد، گزارش سفر و اقامت دو ماهه آل احمد برای شرکت در سمینار دانشگاه هاروارد در سال 1344 است.

جلال آل احمد به گفته‌ی دوستان و نزدیکانش و به گواه آثار و نوشته‌هایش، از آن نویسندگانی بود که با ثبات و خموشی میانه‌ای نداشت. او در سکون ماندن را ملال‌آور می‌پنداشت.

ذات و خوی سرکش، روح جست‌وجوگر و ذهنی که عطش دانستن داشت، او را به این سو و آن سو روانه می‌کرد تا در آن سفرها، از روزمرگی و ملال‌اش کاسته شود، آرامشی موقتی و نسبی پیدا کند و در نهایت برای پرسش‌های اساسی، پاسخ‌های شایسته‌ و مناسبی بیابد.

از آن جا که جلال، به قول خودش، اهل دیدن پدیده‌های نیک و بد و تظاهر به ندیدن آن‌ها نبود و بر خود واجب و مفروض می‌دانست درباره‌ی زمانه‌اش شهادت بدهد و نوشته‌هایش را به عنوان اسناد دقیق سرگذشت میهن و شاهدان صدیق تاریخ اجتماعی مردمش به میراث بگذارد، بنابراین طبیعی است که سفرنامه‌هایش، در آثار ادبی و هنری او، جای مهمی داشته باشند.

کتاب سفر آمریکا از نظر تعداد کلمات، طولانی‌ترین سفرنامه‌ی آل احمد است. انتشار سفرنامه با توجه به سال نگارش آن تاخیری دراز مدت در حدود سی و پنج سال داشته است. منتشر نشدن این کتاب از 1344 تا 1357، منطقی و پذیرفتنی است، چرا که انتقادات تند و قلم صریح آل احمد، در انتقاد از اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران در دهه‌ی چهل، با دستگاه ممیزی وزارت فرهنگ و هنر شاهنشاهی سازگاری نداشت و خود آل‌احمد و وراث او منتشر شدن سفر آمریکا را در دوران پادشاهی محمدرضا پهلوی ممکن نمی‌دانستند و ناگزیر ترجیح دادند این سفرنامه به همان شکل دست‌نویس باقی بماند.

https://www.ketabrah.ir/

انتشار یافته توسط نشر: فردوس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه